Semasa
mengandung, adalah amat penting bagi anda mengelak dari memakan makanan yang
biasa dimakan semasa anda belum hamil. Ini kerana sesetengah makanan membawa kuman
dan bahan pencemaran dan boleh memberikan kesan yang negatif kepada kandungan
anda.
Makanan
yang perlu dihindar
Telur mentah:
kerana ia megandungi salmonella
Daging atau ikan mentah atau separuh masak : kerana ia mengandungi kuman e.coli dan salmonella dan toxoplasmosis. Contoh sushi dan shellfish
Daging atau ikan mentah atau separuh masak : kerana ia mengandungi kuman e.coli dan salmonella dan toxoplasmosis. Contoh sushi dan shellfish
Hati
lembu
: kerana ia mengandungi vitamin A yang berlebihan
Aspartame : pemanis tiruan kerana ia dikaitkan dengan racun
Beberapa jenis ikan : tuna kerana ia mengandungi merkuri
Makanan yang memberi allergi kepada anda
Vitamin E yang berlebihan
Vitamin A yang berlebihan
Aspartame : pemanis tiruan kerana ia dikaitkan dengan racun
Beberapa jenis ikan : tuna kerana ia mengandungi merkuri
Makanan yang memberi allergi kepada anda
Vitamin E yang berlebihan
Vitamin A yang berlebihan
Tip-tip
Untuk Menyediakan Makanan Yang Selamat
1.
Hindar dari mengunakan
tin atau jar yang sudah bocor atau tidak mempunyai bunyi pop semasa membukanya.
2.
Nyahbeku sepenuhnya
makanan beku didalam peti sejuk seperti daging, sebelum memasaknya, jangan
menyahbeku dalam suhu bilik.
3.
Jangan bekukan balik
makanan yang sudah dinyahbeku.
4.
Bila membeli belah,
hindar dari makanan kurang segar dan yang tidak diletakkan dalam ais.
5.
Sentiasa membasuh
tangan selepas menyediakan makanan dan selepas ke tandas.
6.
Jangan mencampur
adukkan makanan.
7.
Basuh sayuran dengan
sepenuhnya. Ia mungkin mengandungi salmonella.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan